Miért nem kell több stadion? - válasz a szétlájkolt topkommentre Vujity Tvrtko posztja alatt - Ágoston László

Miért nem kell több stadion? – válasz a szétlájkolt topkommentre Vujity Tvrtko posztja alatt

Talán sokan emlékeztem Vujity Tvrtko írására, ami nagyon hamar virális lett: – még az Andorra elleni vereség után írta le, hogy amíg az egészségügy és a többi romokban, nem kérünk több stadiont, ne fizessünk évi félmilliárdot egy kutyaütő válogatott edzőjének stb. Azóta nyilván megy az agyatlan anyázás az oldalán, ahogy az Magyarországon már szinte el is várható.

A topkommenttel – minden életszerűtlensége ellenére – több, mint másfél ezren értettek egyet, én viszont most szeretném megválaszolni és sokak számára érthetővé tenni, mi a baja az egészségesen gondolkodóknak ezzel az egésszel.

Tamás viharosan lájkolt kommentje (kiemelések tőlem):

“Először is a stadionok nem a focistáknak épülnek, hanem a szurkolóknak És nem csak futballmeccsekre, hanem rendezvényekre, nagykoncertekre, konferenciákra, kiállításokra és minden olyan eseményre, amire értékesíteni tudják. Csak a tények kedvéért. Mellesleg aki nem szeret meccsre járni, vagy még egyszer sem vitte ki a gyerekét egy stadionba, az azt mondja, minek a stadion. Aki nem jár moziba, színházba, amiatt felesleges ilyen építményeket, intézményeket fenntartani. Szóval kedves mindenki, a stadionok azon szurkolóknak épülnek, akik kulturált körülmények között szeretnének szurkolni, szórakozni, színvonalától függetlenül. A focisták a pályán játszanak, a fű meg mindenhol zöld. Elegem van abból, hogy összekeverik a szezont a fazonnal. Mi közé az egészségügynek a sporthoz? Mi közé az autopályák építésének a stadionokhoz? Tény, a magyar foci gyenge, ettől még nem kell összekeverni a szezont a fazonnal. Hozzáteszem, Ukrajnában, Romániában több modernebb stadion van, mint nálunk… És ott sincs kolbászból a kerítés. Ami épül annak örülni kell. Az itt marad, az érték. Amiatt kell bosszankodni, ami épülhetett volna, de ellopták a pénzt, így nem épült meg.”

Drága Tamás és minden hasonlóan érvelő honfitársam!

A stadionokban a tavalyi szezonban 2 704 fő, ebben az évadban eddig 2798 volt az átlagos fordulónkénti nézőszám – de ezeket az adatokat is rendesen kozmetikázzák, sőt hovatovább hamisítják.

A képen látható meccsen például hivatalosan 4854 drukker váltott jegyet, a valóságban 4-500 fő volt kint).

Eközben csak az itt felsorolt stadionokra 54 milliárdot költünk. Ezek között van például Kozármisleny 440 milliós pályája is, de a Puskás Stadion 200 milliárdja vagy a miniszterelnök háza végében (!) épült falusi NB1-es felcsúti stadion 3,8 milliárdja még nincs.

A közgazdaságtan legalapabb szabálya a szűkösség elve, magyarul nincsen végtelen mennyiségű pénzünk. A magyar kincstárban X forint van, kedves Tamás, és hiába nem érted, hogy “mi köze az egészségügynek a sporthoz”, de amikor – és ne legyen így – a te haldokló apádat nem látják el nyolc órán keresztül a sörgősségin, mint az enyémmel tették, mert nem volt működő mellkasrötgen, inhalátor, oxigénpalack és egyébként orvos meg ápolónő, akkor megérted, hogy a magyar kincstár X forintjából vagy erre vagy arra költünk.

Bár úgy hangzik, de a fentiek miatt nem demagógia leírni, hogy apám ellátásán (is) spórolta meg a kisvasúttal is megközelíthető stadion árát a Honvédő Cézár, mert a rendelkezésre álló X forintból nem oda, hanem ide költött. Demagógia lenne feltenni egy felelőtlen családfőnek a kérdést, hogy miért vesz luxusautót, amikor a gyereke éhezik? Tudod, az a kettő köze egymáshoz, hogy a családfő felelőtlen döntése miatt éhezik a gyerek. A stadionokra (és az olimpiára meg vizesvébére meg mittudoménmire) elköltött pénzek – mert ugye ezeket sem a szíriuszi gyíkemberek finanszírozzák, hanem a mi adónkból költik vagy erre vagy arra – pedig égetően hiányoznak mondjuk a kozármislenyi iskolából és kórházból. Nem én vagyok demagóg, hanem a te érvelésed… életszerűtlen.

Akárcsak az, amikor leírod, hogy ezek a stadionok mennyire lesznek nagykoncertekre, konferenciákra és kiállításokra használhatóak… Hány kiállítást tartanak majd szerinted a sóstói zöld gyepen? És hány konferenciát? És hány szabadtéri nagykoncertre van szerinted igénye az országnak? És mennyi lesz ebből Kozármislenyben? Ha igazad volna – csak számold ki! – egy akár csak ötmilliárdért épülő stadion hány év alatt hozná be az árát egy átlag mondjuk 2 milliót hozó eseményből? Ne feledd, hogy ezek a beruházások egyrészt mindig óriási költségnövelkedéssel érnek véget, másrészt fenntartani is kell valamiből az épületeket… Vagy a hozzáadott társadalmi érték van annyi, hogy nem kell, pluszra kijönnie? És minek van nagyobb hozzáadott társadalmi értéke, egy kórháznak, egy iskolának vagy a paksi aranylábúak új arénájának 1400 millióért?

Ne védjük már minden áron az ostobaságot - attól még, hogy szimpatizálsz egy párttal, lehetsz realista...
Ne védjük már minden áron az ostobaságot – attól még, hogy szimpatizálsz egy párttal, lehetsz realista… Egy magyar kórház vécéje 2017-ben

Szóval amikor majd elmész a kórházba – ne legyen így – és a gyerekedet nem tudják ellátni, gondold meg, hogy szerencsés-e a korrupcióban úszó Ukrajnához mérni Magyarországot. És hogy mennyire vigasztal, hogy Romániában sem jobb a helyzet (bár ezzel sok esetben már lehetne vitatkozni is)… És gondolja meg mind a másfélezer lájkolója ennek a topkommentnek, hogy vajon Soros György fizette a fenti soraimat vagy csak egyszerűen a hócipőnk van tele az ostobasággal, a csúsztatással és a hazudozással.

Végül pedig elárulom: bérletes Fradi drukker voltam tinédzser koromban, szeretem a focit és támogatom, hogy menjen pénz a sportágba. Támogatom a fiatalok képzését és támogatom azt is, hogy legyen olyan stadionja az országnak, amelyben rendes meccseket lehet rendezni, meg nagykoncertet. Mert az is kell. Csak az arányok tolódtak el ijesztően és nem hiszem el, hogy ezt ti, másfélezren és még nagyon sokan, nem látjátok.

Kedves Tamás! Remélem végiggondolod a fentieket és megérted, hogy nem a rossz szándék vezérel. De abba kéne hagynunk a kritika nélküli bólogatást végre.

Scroll to Top